<<<  Camino di Assisi, romarska pot Sv.Frančiška v Italiji <<<

  Camino di Assisi - GPS podatki

GPS sled poti in položaji (lokacije) prenočišč in trgovin na romarski poti

Podatke je mogoče naložiti na GPS naprave, kot so Garmin in na vse novejše mobilne telefone, ki imajo skoraj vsi že vgrajen GPS sprejemnik. Te naprave te potem samodejno vodijo do izbranega cilja in vodijo po sledi poti. Natančnost večine objektov (okoli 200) je od 3 do 12 metrov ali, kar pomeni, da te pripelje praktično pred vrata.
Sledi poti
To so sledi poti na celem romanju od Dovadole do Assisija. Skoraj vsi novejši pohodniški GPS-i  in mobilni telefoni omogočajo vodenje po sledi. Sledi so natančne do nekaj metrov in lahko po njih pridemo varno do cilja, ne da bi gledali oznake na poti. To pride v poštev predvsem na raznih razpotjih, ker so na tej poti oznake pogosto dvoumne ali pa ji h ni.  Več v navodilih spodaj:

1.) Mobilni telefoni:
Navigacija deluje na vseh novejših mobilnih telefonih (touch screen, Android) 
1.)  Uporaba brez namestitve:
Na telefonu mora biti nameščen program "Google maps", to je Zemljevidi. Prepoznamo ga po tejle ikonci:
Večina telefonov ima to že nameščeno. Če tega programa nimamo, ga namestimo, glej navodila namestitev zemljevida  pod točko 1b in 1c. Program dobimo tukaj: Google Zemljevid
Uporaba navigacije na poti:
- v nastavitvah telefona vklopimo: Lokacija (to je GPS sprejemnik) - nastavitve - splošno - Lokacija
- vklopimo še prenos podatkov preko mobilnega omrežja in še podatkovno gostovanje (nastavitve - več - mobilna omrežja - mobilni podatki in še gostovanje za mobilne podatke)

- a.) če hočemo samo pogledat, kje je cilj: - na internetu odpremo interaktivni zemljevid poti: Interaktivni zemljevid romarske poti  (v programu Chrome, firefox, itd,...)
- s prstoma povečamo določen odsek zemljevida in poiščemo pribljižno, kje smo, potem poiščemo objekt, kamor želimo (modra zastavica), s prstom jo pritisnemo, prikaže se opis, kaj je to. Če je zastavica prava, potem spodaj v okencu pritisnemo povezavo "Poglej v Google navigaciji".
- odpre se program Google maps, na zemljevidu pa je tam rdeča oznaka.
- s prsti prilagodimo povečavo (tam, kjer smo mi, je pa velika modra pika s senco. Ponavadi zadostuje, da vidimo to in poiščemo objekt.
- b.) če pa hočemo, da nas vodi (tudi glasovno) do cilja,
- najprej odpremo program Zemljevidi (ikonca na telefonu ), počakajmo nekaj trenutkov, da najde naš položaj (na našem mestu se naredi modra pika s senco), programa ne zapirajmo, ampak ga samo minimiziramo z gumbom spodaj z oznako "O".
(to je potrebno zato, da že prej najde naš položaj, v nasprotnem primeru lahko napačno izračuna pot do cilja)
- odpremo še program za ogledovanje interneta (Chrome, firefox, itd,...), odpremo interaktivni zemljevid poti: Interaktivni zemljevid romarske poti 
- s prstoma povečamo določen odsek zemljevida in poiščemo pribljižno, kje smo, potem poiščemo objekt, kamor želimo (modra zastavica), s prstom jo pritisnemo, prikaže se opis, kaj je to. Če je zastavica prava, potem spodaj v okencu pritisnemo povezavo "Usmerjaj me do cilja - (Pešak, Avto, Kolo)".
- odpre se program Google maps in prikaže se nam pot do cilja, če želimo glasovno vodenje, pritisnimo gumb "Začni"

2.)  Uporaba s predhodno namestitvijo sledi in točk poti:
Malo komplicirana namestitev, a potem lažja uporaba.
Navodila za namestitev in uporabo: namestitev GPS sledi na telefon

Pri uporabi navigacije mora biti vklopljen prenos podatkov preko mobilnega omrežja in še podatkovno gostovanje (nastavitve - več - mobilna omrežja - prenos podatkov in gostovanje). Za boljše delovanje je zaželjena hitra povezava mobilnega omrežja (3G/4G/UMTS/LTE/H/H+/WCDMA), najbolje je, da je nastavljeno na avtomatsko (nastavitve- omrežje - več - mobilna omrežja - omrežni način)
Ker so tako Italija, Francija in Španija v EU, je prenos podatkov za večino naročnikov iz Slovenije brezplačen, zato glede stroškov ni treba skrbeti.

Če pa imamo predplačniški paket telefonije in plačamo za vse prenesene podatke, potem prej naložimo podatke (pod točko2.) in prenesemo na telefon zemljevide brez povezave. (program: "Zemljevidi" - menu (tri črtice levo zgoraj) - Zemljevid brez povezave - Izberite svoj zemljevid - v okencu s prsti izberemo odsek zemljevida - Prenos). To ponovimo nekajkrat, da je go cela naša predvidena pot. Nadaljne odseke in posodobitve odsekov (po 30 dneh)  nalagamo v romarskih prenočiščih, kjer imajo WIFI. V tem primeru imamo lahko med uporabo navigacije izklopljen prenos podatkov, Lokacija pa mora biti kljub temu vklopljena (GPS sprejemnik).

2.) Garmin in ostale navigacije:

Na GPS napravi (Garmin,) moramo imeti nameščen zemljevid zahodne ali celotne Evrope (City Navigator Europe..., Google maps, itd...). Ta zemljevid je običajno že naložen na napravah in najprej preverimo, če je v njem tudi Španija. Če je ni, potem si moramo najprej namestit ta zemljevid. Najdemo ga v trgovini, pri prijateljih ali na Partisu (internet). Sledi namestitev točk Camina:

1.) Shranimo datoteko  camino assisi.gpx (objekti in sled poti) ali  tocke.gpx (samo objekti)  iz te strani shrani na računalnik. (desni klik, shrani cilj (save target as)

2.) Sledi najpomembnejši korak: Namestitev na GPS napravo. Najpogosteje je to Garmin Najprej poglej navodila za namestitev, ker se vsak tip naprave nekoliko razlikuje pri tem. Na splošno pa:

Avomatska namestitev: Povežemo napravo z USB kablom z računalnikom. Na Garmin namestimo to datoteko s programom "Garmin Mapsource" ali "POI Loader"

Ročna namestitev:
Garmin:
Povežemo napravo z USB kablom z računalnikom. Ko se vzpostavi povezava (okoli pol minute, mogoče prvič nekoliko več), na računalniku (v raziskovalcu, itd...) vidimo dodatne diske, enega (ali dva, če imamo v Garmin vstavljeno spominsko kartico).
Datoteko camino assisi.gpx, ali tocke.gpx  ki smo jo sneli tukaj s te strani enostavno prekopiramo v mapo GPX oz GARMIN/GPX,  Pomembno je, da datoteko naložimo na napravo samo enkrat! V nasprotnem primeru pride do podvojitve točk in nepravilnega delovanja.

Priporočljivo je napravo pred nalaganjem resetirat, ni pa nujno. S tem dejanjem izgubimo vse morebitne prej že shranjene nastavitve (točke poti in sledi). Če po namestitvi, pri zagonu napiše "Out of memory" ali Memory full", je Garmin treba obvezno resetirat in ponovno naložit datoteko ........gpx

Garmin moramo ugasnit in ponovno zagnat. Pri ponovnem zagonu, nas obvesti, da je našel nove podatke in naj jih naloži. Če pogledamo v meniju "Točke poti" ali "Waypoints" ali "Priljubljene" ali "Favorites" (rdeč srček - odvisno od tipa naprave), vidimo cel kup novih točk....

Ko smo na romanju in želimo poiskat določen objekt (prenočišče), gremo v ta meni pod točke poti ali priljubljene (rdeč srček), poiščemo objekt, kliknemo nanj in "Pojdi". Naprava nas glasovno in na zemljevidu vodi in usmerja do cilja. Ne pozabimo prej pravilno nastavit drugih nastavitev (tip vozila, pešec, kolesar, avtobus,...), ter najkrajša pot za pešca in kolesarja, ter izklop izogibanj makadama in polkrožnih obračanj. Za ostala vozila pa najhitrejša pot z vključenimi izogibanji. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da nas vodi preko dolgega ovinka naokoli.

Ker je romarska pot dobro markirana, so dovolj samo točke poti (brez sledi), v velikih mestih pa če hočeš iti malo po svoje, je pa dobrodošla tudi sled, da se ne izgubiš. Vedno pa na napravo naložiš samo eno datoteko.

Imena objektov so skrajšana zaradi omejene možnosti prikaza GPS naprav glede dolžine besedila v vrstici. Prenočišča so označena s "pre" ali "pren.". Tista prenočišča, ki imajo na GPS-u oznako "X", npr. "pren X...." so uradna romarska prenočišča, ki so nekoliko cenejša, ostala alternativna te oznake nimajo, to pa so predvsem hoteli in ostala privatna prenočišča, ki tudi sprejemajo romarje in so običajno dražja in ponujajo tudi več udobja, toda ne vedno...
Poleg prenočišč so označeni še položaji trgovin s hrano in sadjem, lekarne in pa začetki vzponov, vrhovi, doline (oznake se ujemajo s tistimi na profilu poti, ki ga lahko natisneš zgoraj. Tako lahko v vsakem trenutku že vnaprej veš kaj bo za prihodnjim ovinkom...
Poleg tega je za ostale navigacijske naprave, razen mobilnih telefonov potreben tudi ustrezen zemljevid, ki pa je verjetno že naložen na napravi. Za Garmin se najbolj priporoča Treekmap Italija. Dobiš ga na internetu (Partis, torrenti,...), pri prijatelju ali v trgovini. Dobri so tudi ostali zemljevidi. Na mobilne telefone ni potrebno nalagat nobenih zemljevidov, ampak le sled poti.

Za nekatere druge naprave in programe, ki se le redko uporabljajo za navigacijo, so podatki za namestitev tudi v kml obliki:
(google earth,......)
camino assisi.kml  (objekti in sled poti) ali  tocke.kml  (samo objekti)

Za morebitna vprašanja glede tega lahko vprašaš tukaj, predvsem pa so zaželjeni novi podatki o lokacijah teh ustanov in njihovih spremembah, ker se stalno odpirajo nova prenočišča in trgovine, stari pa zapirajo.

..Pomembno:..Če kljub tem navodilom ne znamo usposobit navigacije, potem sledimo tem navodilom:  >> Preselimo se tja, kjer je rdeča oznaka! >>
 

L.p.

 


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker