<<<  Camino Španska romarska pot v Santiago de compostela <<<

  Camino - Santiago de compostela - GPS podatki

GPS položaji (lokacije) prenočišč in trgovin na romarski poti
(za Camino Frances - običajni Camino)

Na zadnjem romanju sem z GPS-om shranil položaje večine prenočišč in trgovin s hrano na poti od Saint Jean pied de porta v Franciji do Santiaga, Finistere in Muxije, prav tako pomembnejših ustanov v Santiagu. To pride prav predvsem kolesarskim romarjem in voznikom avtobusov in kombijev, ki spremljajo skupine romarjev, saj tako lahko pripeljejo svoja vozila prav pred vrata teh ustanov, brez nepotrebnega iskanja. Je pa dobrodošlo tudi za peš romarje, da se izognejo iskanju objektov v mestih in drugje. Podatke je mogoče naložiti na večino GPS naprav, kot so Garmin, večina ostalih GPS sprejemnikov in na mobilne telefone z GPS sprejemnikom. Te naprave te potem samodejno vodijo do izbranega cilja. Več v navodilih spodaj:

Natančnost večine objektov (okoli 350) je od 3 do 12 metrov ali, kar pomeni, da te pripelje praktično pred vrata.
Imena so skrajšana zaradi omejene možnosti prikaza GPS naprav glede dolžine besedila v vrstici. (npr. Trgovina v Sain jeanu pied de portu je označena s "S.Jean Trg.", npr. prenočišče v Rabanal del Caminu je označeno s "Rab. Alb. Municipal".
-  prvo v oznaki je vedno ime kraja (povečini je okrajšano),
- sledi oznaka ustanove (Trg. je manjša ali srednja trgovina, Trg.Center je večja trgovina, Bar je gostilna s hrano, Alb. Bar je prenočišče z restavracijo, Romski urad je romarski urad,...)
-  Alb. je prenočišče (alberg), če jih je v istem kraju več, sledi njegovo ime: Municipal je državno-občinsko, Parroqual je župnijsko, ACAG je tudi državno-občinsko, z ostalimi nazivi so privatna prenočišča. V župnijskih in državnih (municipal) prenočiščih ni mogoče rezervirat vnaprej namestitve, je pa to mogoče v privatnih prenočiščih, ki ji je na poti največ.

Seznam teh ustanov z lokacijami je na >> interaktivnem zemljevidu >> , za naložit v GPS sprejemnik (garmin ali mobilni telefonz GPS aprejemnikom) pa v datotekah za namestitev tukaj spodaj:
Izberi pravo datoteko (file), klikni z desnim gumbom miške in "shrani cilj kot", oz "save target as"

camino.gpx - točke poti, prenočišča za Garmin in druge namenske navigacije in starejše Symbian telefone (Nokia),...
camino frances.gpx - sled poti in točke poti, prenočišča za Garmin in druge namenske navigacije in starejše Symbian telefone (Nokia),...
camino.kml - točke poti, prenočišča za Google  maps, Android, nojši mobilni telefoni...
camino frances.kml - sled poti in točke poti, prenočišča za Google  maps, Android, nojši mobilni telefoni...

Ker je romarska pot dobro markirana, so dovolj samo točke poti (brez sledi), v velikih mestih pa če hočeš iti malo po svoje, je pa dobrodošla tudi sled, da se ne izgubiš. Vedno pa na napravo naložiš samo eno datoteko.

Prevod teh okrajšav  objektov s polnim imenom in imenom kraja je tu: >>> postaje camina >>>  (v obliki za natisnit)
Tu je ponekod še več prenočišč, kot jih je v uradnem vodniku, za vse so navedeni točni GPS položaji.

Navodilo za namestitev in uporabo:

Na GPS napravi (Garmin, Telefon) moramo imeti nameščen zemljevid zahodne ali celotne Evrope (City Navigator Europe..., Google maps, itd...). Ta zemljevid je običajno že naložen na napravah in najprej preverimo, če je v njem tudi Španija. Če je ni, potem si moramo najprej namestit ta zemljevid. Najdemo ga v trgovini, pri prijateljih ali na Partisu (internet). Sledi namestitev točk Camina:

1.) Datoteko ........gpx iz te strani shrani na računalnik. (desni klik, shrani cilj (save target as))

2.) Sledi najpomembnejši korak: Namestitev na GPS napravo. Najpogosteje je to Garmin ali mobilni telefon z GPS sprejemnikom. Najprej poglej navodila za namestitev, ker se vsak tip naprave nekoliko razlikuje pri tem. Na splošno pa:

Avomatska namestitev: na Garmin ali Mobilni telefon z GPSom s programom "Garmin Mapsource" ali "POI Loader"

Ročna namestitev:
Garmin:
Povežemo napravo z USB kablom z računalnikom. Ko se vzpostavi povezava (okoli pol minute, mogoče prvič nekoliko več), na računalniku (v raziskovalcu, itd...) vidimo dodatne diske, enega (ali dva, če imamo v Garmin vstavljeno spominsko kartico).
Datoteko ..........gpx, ki smo jo sneli tukaj s te strani enostavno prekopiramo v mapo GPX oz GARMIN/GPX,  Pomembno je, da datoteko naložimo na napravo samo enkrat! V nasprotnem primeru pride do podvojitve točk in nepravilnega delovanja.

Priporočljivo je napravo pred nalaganjem resetirat, ni pa nujno. S tem dejanjem izgubimo vse morebitne prej že shranjene nastavitve (točke poti in sledi). Če po namestitvi, pri zagonu napiše "Out of memory" ali Memory full", je Garmin treba obvezno resetirat in ponovno naložit datoteko ........gpx

Garmin moramo ugasnit in ponovno zagnat. Pri ponovnem zagonu, nas obvesti, da je našel nove podatke in naj jih naloži. Če pogledamo v meniju "Točke poti" ali "Waypoints" ali "Priljubljene" ali "Favorites" (rdeč srček - odvisno od tipa naprave), vidimo cel kup novih točk....

Ko smo na romanju in želimo poiskat določen objekt (prenočišče), gremo v ta meni pod točke poti ali priljubljene (rdeč srček), poiščemo objekt, kliknemo nanj in "Pojdi". Naprava nas glasovno in na zemljevidu vodi in usmerja do cilja. Ne pozabimo prej pravilno nastavit drugih nastavitev (tip vozila, pešec, kolesar, avtobus,...), ter najkrajša pot za pešca in kolesarja, ter izklop izogibanj makadama in polkrožnih obračanj. Za ostala vozila pa najhitrejša pot z vključenimi izogibanji. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da nas vodi preko dolgega ovinka naokoli.

Telefoni z Android sistemom:
Potreben je program, ki podpira navigacijo za Garmin ali Google maps. Postopek namestitve ne te telefone je različen od tipa do tipa, povprašaš lahko pri prijateljih ali na netu na forumih. Točke Camina so v splošni obliki za navigacijo, ki jo uporabljajo vse navigacijske naprave in programi, to je v "gpx" ali v "kml" obliki zapisa, izberi pa tistega, ki ga podpira tvoja naprava.
Podatki v "kml" obliki so za nekatere telefone z (Google - maps) zemljevidi:
Podatki v "gpx" obliki so za nekatere telefone z  (Garmin) zemljevidi:

Za morebitna vprašanja glede tega lahko vprašaš tukaj, predvsem pa so zaželjeni novi podatki o lokacijah teh ustanov in njihovih spremembah, ker se stalno odpirajo nova prenočišča in trgovine, stari pa zapirajo.


 

L.p. 

 

Programi za Garmin in Google maps, itd...
(za Camino la Plata  - romarka pot po celini)

Camino La Plata - Sevilla - Santiago:  sled poti za vodenje po poti s točkami poti, prenočišči:
tocke la plata.gpx     - točke poti, prenočišča za Garmin ali Symbian telefone (Nokia),...
camino la plata.gpx   - sled poti in točke poti, prenočišča za Garmin ali Symbian telefone (Nokia),...
camino la plata.kml   - sled poti in točke poti, prenočišča za Google  maps, Android,...


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker