<<< Medjugorje festival - osnovna stran <<<
>>> Romanja v Međugorje oz Slovenije >>>
>>> Kako priti v Međugorje - pot >>>
>>> Zemljevidi in načrt kraja >>>
>>> Obvestila za naše romarje >>>

Medjugorje - opis kraja in podrobnosti

Opis kraja

>>> Virtualni sprehod po Medjugorju in okolici >>>

Medjugorje je kraj v Južni Hercegovini, nekje med Mostarjem in Neumom, od morja oddaljen blizu 30 km, v bljižini reke Neretve, na nadmorski višini okoli 120m, s sredozemskim podnebjem. Zime so blage, snega razen redkih izjem ne poznajo, temperatura redko pade pod 0C, poletja pa so suha in vroča. Poleti je dnevna temperatura nekje do 40C, vendar se zaradi suhega zraka to lahko prenaša. Pokrajina je večinoma kamnita. Voda v vodovodu je pitna. Posebnost so tudi lepi sončni zahodi.

Bližnji večji kraji so: Čapljina 10km, Dubrovnik slabih 100km, Mostar 40km, Split okoli 160km, Zagreb 500km, Ljubljana 600km. To je kraj, ki je bil nekoč na podeželju, ki pa zaradi neprimerne in nenačrtne pozidave postaja vse bolj podoben mestu. V kraju je polno raznih trgovin, gostiln, prenočišč za več desettisoč romarjev, pošta, avtobusna postaja z direktnimi zvezami s Splitom, Dubrovnikom, Trstom, Mostarjem in Zagrebom. Pri cerkvi je tudi polno pip s tekočo pitno vodo, ki v poletni vročini pride prav.

Vas Medžugorje je bila prvič omenjena leta 1599. Domačinov v župniji Medžugorje je približno 3.500. Vsi so Hrvati in Rimskokatoliške vere. Do leta 1981 je bila to revna vas. Preživljali so se s pridelavo tobaka in vina, ljudje so se odseljevali. Leta 1981 se pa je vse spremenilo...

Kako so se začela prikazovanja pa ti bodo povedali vidci:
>>> Pripovedovanje vidcev >>>
>>> Opis dogodkov v letu 1981 >>>
>>> Zgodbe s festivala - MP3 + Film >>>

Marijinih prikazovanj v Medjugorju do sedaj Cerkev še ni potrdila, niti jih ni zanikala. Vse se še raziskuje. Spremljajo se morebitno čudeži, ozdravljenja - tako telesna, kot duhovna, molitev, spovedovanje... Medjugorje je znano tudi, kot romarski kraj, kjer se ljudje največ spovedujejo. Tudi Slovenci imamo v Medjugorju svojega spovednika, ki je na eneem od naših romanj povedal tole:
>>> Predavanje - slovenski spovednik >>>

Drugače se pa v Medjugorju ne dogaja nič neobičajnega. Opravljajo se Sv.Maše, češčenja, molitve, razni seminarji, duhovne vaje in tudi večje prireditve, kot je značilno za vse druge romarske kraje.

.


.

.

.

Medjugorje leta1981, stara cerkev pred letom 1969

       

   
Medjugorje leta1981                                       Medjugorje leta 2007

   
                    Medjugorje leta 2017                  Spovedovanje v začetku Marijinih prikazovanj

 

.

.

Župnija, Cerkev

Župnija Medjugorje je bila ustanovljena leta 1892. Takrat so postavili Cerkev. Ta je bila majhna in je bila na drugi strani ceste, nasproti parka, v centru današnjega krožnega križišča. Cerkev je bila slabo zgrajena in se je začela podirati. Zato so morali zgraditi novo in po izgradnji so prejšnjo Cerkev podrli. Zdaj je od stare Cerkve ostalo še nizko 50cm visoko obzidje in stopnice v prezbiterij. Te ostanke so uredili v spomenik in ogradili. To si lahko ogledaš v centru krožnega križišča (od sedanje Cerkve čez cesto in malo naprej)

Leta 1934 so začeli graditi novo (sedanjo) Cerkev. Dokončali so jo leta 1969. Posvečena je Sv. Jakobu.

Od 24. junija 1981 se je v župniji Medjugorje vse spremenilo. Po pričevanju Vicke Ivanković, Ivanke Ivanković-Elez, Mirjane Dragičević-Soldo, Marije Pavlović-Lunetti, Ivana Dragičevića in Jakova Čole, se jim je vsakodnevno prikazovala Marija, Kralica Miru. Marija je ves svet pozvala na spreobrnenje, post, molitev in mir. Poleg Lurda in Fatime je Medjugorje danes najbolj poznano Marijino svetišče na svetu. V minulih več kot dvajsetih letih ga je obiskalo nad 30 milionov romarjev.

Mesta molitve v župniji so Cerkev, Crnica (mesto prikazovanja) in Križevac. Ni romarja da ne bi obiskal vsa tri mesta. Glavni molitveni program se začne z rožnim vencem ob 18 uri (ob 17uri v zimskem času), nadaljuje se s Sv.mašo in zaključi s češčenjem Svetega Rešnjega telesa.
Romarske skupine iz vsega sveta imajo dnevno mašo v svojem jeziku v Cerkvi ali Kapeli.
 

>>> Spored obredov v Medjugorju >>>

 

Poleg navedenih krajev pa romarji obiskujemo še: Oazo miru, komuno Cenacolo, Majčino selo, vidce na njihovih domovih, gospoda Zovkota, Jezusov kip, itd...

..

Križevec

Križevec je nekajsto metrov visok kamnit hrib na južni strani od Medžugorja. Nadmorska višina je 520m.

Na njem so leta 1934 zgradili 12m visok betonski križ (brez podstavka 8,56m). V Križ so vgrajene tudi relikvije od Kristusovega križa, ki so jih dobili iz Rima. Od vznožja pa do vrha Križevca je postavljen Križev pot s 14 postajami, ki je bil leta 2001 prenovljen.

Od Cerkve do vrha Križevca je pribljižno ena ura hitre hoje, ob molitvi Križevega pota pa še več. Pravi običaj je, da gre vsak romar, ki pride v Medjugorje tudi na Križevec....

Je pa iz vrha tudi lep razgled po širši okolici:
- na sever (v smeri cerkve) je Medjugorje, v ozadju Dinarske alpe.
- zahodno (levo) je gorska veriga Biokovo.
- jugovzhodno (zadaj)  Čapljina in dolina Neretve

.

.

.

.

Crnica

Crnica (Podbrdo) je kamnit hrib, na vzhodni strani strani od Medjugorja. Je precej nižja od Križevca. Na Crnici se je 25.junija 1981 otrokom prikazala Marija in jim naročila post, molitev in mir. Na tem mestu zdaj stoji kip Marije. Kip so postavili v spomin na 20. obletnico prikazovanj leta 1981.

Leta 1989 so ob poti na Crnico postavili bronaste reliefne table s podobami iz skrivnost Rožnega venca. Ob vzpenjanju na Crnico se običajno moli Rožni venec.

Ob vznožju Crnice stoji "Plavi Križ". Postavili so ga leta 1985.

Kip Marije pri Cerkvi

Kip Marije, ki je tudi nekakšen simbol svetišča in stoji pred Cerkvijo, je bil postavljen leta 1987. Izdelal ga je Dino Felici iz Italije.

.

.

.

.

Kip vstalega Kristusa

Na južni strani od Cerkve, v smeri proti Križevcu, je postavljen bronasti kip Vstalega Kristusa. Postavljen je bil za Veliko noč leta 1998. Izdelal ga je slovenski kipar Andrej Ajdič. Leta 2002 so okoli njega uredili tudi Križev pot, leta 2004 pa tudi v smeri proti Cerkvi postaje svetlega dela Rožnega venca.

Iz kipa Vstalega Kristusa občasno kapljajo solze (iz noge pod kolenom). Znanstveniki to raziskujejo, vendar prave razlage do sedaj še niso našli....

>>> Kristusove solze na Ajdičevem kipu >>>

Zunanji oltar

Zaradi velikega števila romarjev, predvsem v poletnem času in raznih prireditev, ki tam potekajo, kot so npr. Festival mladih, žive jaslice, obletnica, večji prazniki, itd., so zadaj za Cerkvijo leta 1989 zgradili zunanji oltar, okoli njega pa še prostor s klopmi in stojišči za večdesettisoč romarjev.

.

.

.

.

Kapela

Kapela je bila zgrajena leta 1981. Namenjena je osebnem češčenju in molitvi, ob prihodu romarskih skupin pa imajo skupine v njej Sv. Mašo v svojem jeziku.

Spovednice

Zunaj na levi strani Cerkve so leta 1990 postavili 25 spovednic, leta 2001 pa obnovili. Tako je v Medjugorju mogoče opraviti spoved v kateremkoli jeziku. Kadar so pa večje prireditve, pa se spoveduje tudi zuaj.

.

.

.

.

Rumena dvorana

Leta 1998 so zadaj za Cerkvijo zgradili tudi rumeno dvorano. V njej je prostora za več kot 1.000 ljudi. Namenjena je raznim srečanjem, predavanjem, seminarjem in prireditvam.

Zdravstvena postaja

Leta 2003 so zadaj za Cerkvijo zgradili tudi zdravstveno postajo. Oskrbuje jo Malteški viteški red.

.

.

.

.

Večje prireditve

Večje prireditve v Medjugorju so predvsem
- festival mladih od 31.7. do 6.8. - ki je po dolžini, številu romarjev in dejavnostih največja prireditev v Medjugorju.
- Božič in Novo leto
- obletnica prikazovanj 25.junij, ko je tudi procesija od Humca pri Ljubuškem do Medjugorja (okoli 20km)
- razni seminarji in duhovne vaje

Komuna Cenacolo

Komuna Cenacolo je bila v Medjugorju ustanovljena leta 1991 in sicer samo za fante, leta 2000 pa so odprli še oddelek za punce, ki je oddaljen okoli 5km. Namenjena je zdravljenju narkomanov. Komuno vodi s.Elvira iz Italije. Člani te komune tudi sodelujejo pri pripravi raznih večjih prireditev za romarje, kot je festival, žive jaslice, itd.

 

.

.

.

.

Oaza miru

 Oaza miru se je leta 2010 preselila v Italijo

Oaza miru je skupnost redovnikov in redovnic, ki preživijo 24ur v češčenju Sv.Rešnjega telesa. Sredi manjšega gozda ob Međugorju so imeli majhno cerkvico, kjer so v pesmi in molitvi častili Jezusa. Oaza je bila odprta tudi za romarje.

>>> Pripoved p.Ezekiel >>>

Majčino selo

Majčino selo je ustanovil leta 1993 pokojni duhovnik Slavko Barbarič. To je ustanova za varstvo otrok, ki so jim v vojni pobili starše in tudi za druge zapuščene otroke. Od Cerkve je oddaljena kakšna 2km.

.

.

.


Ivan Dragičević         Marija Pavlović          Jakov Čolo


Mirjana Dragičević     Ivanka Ivanković     Vicka Ivanković


Jelena Vasilj            Marijana Vasilj        fra.Jozo Zovko

.

Vidci v Medjugorju

Vidci v Medjugorju so:

- Ivan Dragičević (vsakodnevna prikazovanja)
- Marija Pavlović, Lunetti (vsakodnevna prikazovanja)
- Jakov Čolo (enkrat letno - 25.december)
- Mirjana Dragičević, Soldo (18.marec + vsakega 2. v mesecu)
- Ivanka Ivanković, Elez (enkrat letno - 25.junij)
- Vicka Ivanković, Mijatović (vsakodnevna prikazovanja)

- Jelena Vasilj (notranji glas)
- Marijana Vasilj (notranji glas)

- fra.Jozo Zovko (doslej samo enkrat)
- Milka Pavlović  (samo enkrat - prvi dan prikazovanj )

>>> Pripovedovanje vidcev >>>

>>> Predavanja vidcev - MP3 >>>

>>> Opis dogodkov v letu 1981 >>>

>>> Marijina sporočila 25. v mesecu >>>

>>> Opis Marije in prikazovanj >>>

>>> Opis začetka prikazovanj >>>

>>> Zgodovina Medžugorja >>>

.

.

Široki Brijeg

V času prvih prikazovanj je bil v Medjugorju župnik fra.Jozo Zovko, ki je bil kasneje večkrat premeščen, med drugim tudi v Široki Brijeg - 25km od Medjugorja. Tam je tudi Frančiškanski samostan in jama, kjer so po drugi svetovni vojni komunisti pobili 30 redovnikov, ki so bili takrat v samostanu.

Pot v Široki Brijeg: Od Cerkve se peljemo nazaj, pri pošti levo in ko pridemo do križišča s cesto Ljubuški - Čitluk (pri bencinski črpalki), se peljemo naravnost - glavno cesto samo prečkamo in po slabi uri vožnje se pripeljemo v Široki Brijeg. Parkirišče je za Cerkvijo.

fra.Jozo Zovko je bil pred nekaj leti premeščen in ni več v Širokem Brijegu.

>>> Predavanje fra. Jozo Zovko 2004 >>>

.

.Radio "Mir" Medjugorje - Live
.

.

Radio "Mir" Medjugorje

Radio "MIR" Medjugorje je bil ustanovljen leta 1996. Od začetka je oddajal le nekaj ur dnevno, od leta 2004 pa oddaja 24ur dnevno. Najprej je oddajal samo na ozemlju Dalmacije in Hercegovine, kmalu nato še na internetu in od Božiča 2003 naprej celo na satelitu in ga je tako mogoče poslušati tudi v Sloveniji in tudi celi Evropi in še drugje.

Vsak dan prenaša molitev Rožnega venca, Sv.Mašo, v četrkih pa tudi češčenje Sv.Rešnjega telesa. Prenašajo tudi večje prireditve, kot so festival mladih, novoletno in Božično češčenje in mašo. Ostali spored je pa žal namejen bolj domačinom v Dalmaciji in Hercegovini.

>>> Radio Medjugorje >>>

 
Za nakupe v trgovinah potrebujemo €ure ali Kune. Razglednice se dobijo na vsakem vogalu, znamk pa večinoma nimajo. Znamke je mogoče dobiti na pošti. Znamka za v Slovenijo je 0,55 €ura. Za na pot po Hrvaški pa potrebujemo hrvaške Kune. V marsikateri restavraciji ali bencinski črpalki na Hrvaškem ne sprejemajo €vrov...

V Cerkvi, zadaj na prostoru za prireditve, na Križevcu, Crnici in v drugih ustanovah moramo biti primerno oblečeni. To je cerkveni prostor. Prav tako na navedenih krajih ni dovoljeno kaditi. Za seboj pospravi smeti. Na Križevcu in Crnici ne prižigaj sveč - za to je določen prostor na desni strani Cerkve pri lesenem Križu. Ne piši po kipih in križih.


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker