<<< Nazaj - seznam<<<
.
>>> Mednarodni festival mladih - Medjugorje >>>
osnovna stran - main page                            
slike, pesmice - pictures, photos, songs - SLO - EN - HR

fra. Jozo Zovko
Predavanje na festivalu mladih 5. 8. 2004

fra. Jozo Zovko je bil v letu 1981 v Medžugorju župnik, ko so se tam začela prikazovanja Marije. Tudi sam je eden od vidcev Marije. Zaradi tega so ga državni organi preganjali, bil je celo nekaj časa zaprt, potem pa premeščen v samostan v Humac, zdaj pa je župnik v Širokem Brijegu, ki je oddaljen od Medžugorja 25 kilometrov. Vsako leto nam predava na festivalu mladih in pa za Novo leto ga običajno obiščemo v Širokem Brijegu. Novembra 1991 je tudi obiskal Slovenijo.

fra. Jozo Zovko
Dragi mladi prijatelji!
Slišal sem, iz koliko dežel prihajate. Zavedam se tega, koliko ste žrtvovali s tem, ko ste rekli: "Moje počitnice in moj denar, ki sem ga zaslužil, imel ali dobil, želim porabiti za vozovnico in namestitev v Medjugorju! Želim storiti ta korak, na katerega me je poklical včeraj Sveti oče na avdienci v Castelgandolfu, ko je pozval Evropo, naj v svoje življenje in svoje temelje postavi Jezusa, da se vrne k svojemu izvoru."

Torej prišli smo na kraj, kjer lahko vidimo Jezusa, kjer se Cerkev vzdiguje k Marijinim rokam! Danes smo lahko srečni na tem soncu, ki peče naše poglede, naša lica, naša telesa. Mogoče nas tudi ovira pri razmišljanju. Verjemite, lahko ste srečni kot Zahej v Jeruzalemu, ki se je povzpel na smokvo, da bi videl Jezusa. Srečnejši ste od Simona, ki Mu je doma pripravil gostijo. Srečni ste lahko kot Marija Magdalena, ki je naredila vse, da vidi Jezusa. Zakaj? Zato, ker ste na kraju, kjer je Marija pred 23 leti in 2 meseca spregovorila šestim otrokom, Mirjani, Ivanu, Mariji, Jakovu, Vicki in Ivanki. Danes smo mi tukaj, v tej vasi, v tem majhnem kraju, ki je dobil popolnoma nov obraz. Pa ne zato, ker ste vi tukaj, ampak zato, ker je tukaj Marija. Zato smo tudi mi tukaj. Mi vemo, zakaj smo prišli. Nismo prišli zato, ker je tukaj vroče in puščava in revščina. Prišli smo zato, ker je tukaj Mati, ki nas je poklicala! Zato bo Marija tudi rekla: "Srečna sem zaradi vas in moje srce se veseli zaradi vas." V zadnjem sporočilu nam je rekla: "Dragi otroci, imejte odprto srce! Ne bojte se, zahvaljujem se vam za vaša odprta srca in za vse tiste duše, ki so poslušale Jezusov glas." Zakaj nas kliče, naj imamo odprto srce? Zato, da bi skupaj z Njo lahko videli in prepoznali Jezusa. Ustavimo se in odprimo svoje srce. Vidite, ta milost in to veselje se je zgodilo v tej vasi, ki je spremenila svoj obraz.

Tu, kjer ste sedaj vi, so nekoč bili vinogradi. Ko sem jaz prišel sem za župnika, so bili tukaj vinogradi. Ljudje so v znoju delali v vinogradih, skrbeli so za vsako trto, da bi imela lepe plodove. Danes ti isti ljudje na svojih njivah, kjer ste zdaj vi, vidijo en nov nasad, nov vinograd - svojo Cerkev. Občutijo še večjo odgovornost za vas, kot pa za svoj vinograd. Vinograd zahteva posebno skrb, nego in ljubezen. Ko pride bolezen na vinograd, jo je treba prepoznati na samem začetku in zaščititi plodove, da ne zbolijo. Zato je treba vinograd skrbno negovati. Tako tudi vinograd pokaže lastnosti svojega gospodarja, koliko vanj vlaga in kakšno ljubezen ima do njega. Danes ta župnija tukaj vidi v vsakem od vas eno prelepo trto. Zato je na tem kraju en nov vinograd, Marijin in Jezusov vinograd, kjer pričakujemo sadove. Ti dnevi so dnevi obdelave - obdelave vsakega od vas, da se v vsako vaše srce zasadi eno seme, plemenito seme, ki lahko raste samo pod klimo in plaščem Marije. Ona je na tem hribu levo - Podbrdu povedala svoje ime: "Jaz sem Kraljica miru." To ime je šesterica vidcev vpisala v milijone ljudi. Ta župnija, ti mali ljudje so postali veliki pisatelji Marijinega imena v vaših srcih. Ti mali ljudje in ta župnija je postala mati tolikim ljudem, ki so prišli sem in se tukaj ponovno rodili in bili krščeni z ljubeznijo in Svetim duhom. Vzeli so Rožni venec in Sveto pismo in postali novi apostoli. Zato tudi Japonska ni več daleč, prav tako ne Argentina (videl sem njeno zastavo tukaj spredaj). Zato ni več daleč Amerika ali Avstrija ali katerakoli druga dežela. Vse to je zdaj danes tukaj v Medjugorju - tukaj in sedaj. Za vse to se lahko zahvalimo tej župniji in tem vidcem, vsem tem, ki so s pričevanji in molitvijo pripomogli, da smo mi danes tukaj. Medjugorje ni ideologija, ni nobena iznajdba teologov, ni izmišljotina šestih otrok ampak je živa prisotnost Matere, ki nezadržno privlači. Nikoli ni bil še nihče razočaran ali osramočen, če se je povzpel na ta hrib. Nihče od tistih, ki je tukaj iz srca molil ali se bosih nog povzpel na ta hrib in iz svoje duše izlil svoj greh, ni še odšel od tukaj razočaran.

Marija je rekla Mirjani, naj se spovedujemo enkrat mesečno. Bil je petek, ko je to rekla. Ta petek popoldne je bila prav tako huda vročina, kot danes. Na tisoče ljudi je prišlo in reklo, da se želijo spovedati. Takrat sem se ustrašil - kdo bo le izpovedal toliko ljudi?! Drugi duhovniki so slišali za to veliko "žejo" in prišli spovedovat, tako, kot to počno še danes. Ta kraj je ena velika spovednica. To je srečanje očeta s svojim razsipnim sinom. Ta prostor tukaj je izpolnjen s to Očetovo besedo in odpuščanjem: "Oblecite ga in mu dajte najlepšo haljo. Na roko mu dajte prstan." Ta kraj tukaj kaže to, da lahko postanemo novi ljudje. Tukaj lahko pustimo mamila - zakaj? Zato, ker je Bog vsemogočen. Tukaj je Mati, ki je prva rekla, da veruje vsemogočnemu Bogu. Ona je rekla: "Da". To pomeni, da Bogu ni nič nemogočega. Tukaj govori Cerkev že 23 let in 45 dni: "V službi tega velikega Boga živim."

Vsi mi, ki smo danes tukaj, smo poklicani, da postanemo podobni vidcem, tukajšnjim faranom in vsem romarjem pred nami. In kaj lahko naredimo za svojo Cerkev? To je Cerkev, ki se podira, posebno še v Evropi, do katere politiki niso tolerantni. Toda v katerem duhu lahko reče politik v srcu Pariza, mesta posvečenega Mariji, kjer je Cerkev Notredame: "Mi ne potrebujemo Jezusa!" Kako to, da je minister Schuman, Francoz nekoč rekel: "Dajmo posvetiti Evropo Mariji!" V zastavo je dal Njeno modro barvo in dal gor 12 zvezd in tako je to postala zastava, simbol Evrope. Toda naslednik tega človeka nam pa pravi: "Mi ne potrebujemo Marije!"
Toda mi potrebujemo Mater, tudi Francija potrebuje Marijo! Tudi Nizozemska ne potrebuje evtanazije ampak potrebuje Marijo! Prav tako je potrebna Zagrebu in Hrvaški Marija, naša Kraljica miru! Tudi Sloveniji in vsem drugim narodom na vsem svetu je potrebna Mati. Danes smo prišli sem, da pravimo: "Mati, tvoji smo in želimo postati tvoji preroki!" Mi vemo, zakaj smo na tem soncu, kajti tukaj se tali led v naših srcih. Če hočemo, da bo neki politik spregledal, mora danes nekdo trpeti. Da bi spregledal duhovnik, se mora danes nekdo postiti, klečati in moliti. Tako se rojeva Cerkev. Treba je poslušati Marijo, ki pravi: "Molite in postite se, le tako boste prišli do Jezusa." Poslušajte ta glas iz Medjugorja in Papežev glas, ki pravi Evropi: "Evropa pojdi nazaj k svojemu izvoru! Vrni se k Jezusu!" Medjugorje in mladi - to je danes klic, klic iz tega svetega kraja: "Niti en politik ni umrl za vas, ni dal življenja za vas ampak je Jezus za vas umrl in vas odrešil." Zato ne smemo odstraniti Jezusovega imena iz nobene družine, iz nobene ustave ali ureditve, niti ne iz prihodnosti Evrope ali Amerike. Mi potrebujemo Jezusa. Le z molitvijo in postom boste prišli do Jezusa. Naša naloga je, da tudi drugim pokažemo Jezusa. Mi smo danes v Marijini šoli. Srečni smo lahko, da je naša Mati prišla v ta siromašni kraj. Toda, spoznali smo, da ta kraj ni siromašen, ampak je najbogatejši in najlepši. Zakaj? Zato, ker ima Mater. Srečni smo zato. Marija, hvala ti za te mlade ljudi, tvoje otroke, tvoje sinove in za te zastave, ki jih ponosno nosijo in nam z njimi sporočajo: "Moja dežela pripada tebi! Ti si Mati mojega naroda, moje kulture, noje Cerkve in moje domovine."

Poglejmo Medžugorje skozi teh 23 let. Poglejte, kako se rušijo idoli, kako se rušijo krivi svetovni nazori, kot je bil komunizem. Danes pa se spet rojeva neka lažna Evropa, kajti Francoski minister Schuman ni hotel Evrope brez Marije, Evrope brez Jezusa. To je napravil njegov naslednik, v zablodi. Mi moramo pomagati ideji o Evropi z Jezusom in Marijo in ustvariti tako Evropo, tako Ameriko, tako Avstralijo, tak svet, kjer bo Jezus temelj! Tukaj, na tem kraju, ki si ga je izbrala Marija, bomo srečali njena sporočila in njeno prisotnost. Ona pravi: "Dragi otroci, potrebujem vas!" Zakaj, zakaj nas potrebuje? Potrebuje vsakega izmed vas, vsak izmed vas je pomemben. Ti se moraš vprašati - zakaj, kaj moram narediti? To je rekel tudi Sveti Frančišek v Assisiju pred križanim Jezusom: "Gospod, kaj hočeš, da naredim?" - "Pomagaj mi obnoviti Cerkev!" Poglejmo mladeniča iz Assisija, kako vse naredi, da mu Jezus postane Bog in vse na svetu. Tukaj v Madžugorju opuščamo zablode, opuščamo zablode tega časa, odstranimo jih kot ponošeno obleko, ki je brez vrednosti. Tukaj se topijo razne ideologije, tukaj vsi ljudje vidijo samo eno, to je resnica o svojem življenju, svoji Cerkvi in svojemu Bogu. Zato poslušajmo Mater, ki nam govori: "Želim vas vrniti k Jezusu!"

Prišli smo v krizo, ko so ljudje začeli učiti in pisati brez Boga in proti Bogu, tako v šoli, kot v družini. Rušijo se temelji družine, zakoni se razbijajo, izvaja se splav, sklepajo se istospolni zakoni. To je toliko proti naravi človeka, proti Bogu in Njegovim naravnim zakonom! Tukaj v Medžugorju se ruši ta zabloda. Tukaj vi danes pričujete svojim vrstnikom, ki so kot rešitev sprejeli mamila. ki so kot rešitev sprejeli norost, ki so kot rešitev sprejeli ateizem. "Ne!, Ne!, mi ne želimo hedonizma, mi želimo novi svet, to je svet miru, svet ljubezni, svet z Bogom!" Tukaj se spet vrača dostojanstvo človeka in Božja veličina. Tukaj vidimo veličino naše Cerkve, ki jo gradimo s postom, klečanjem pred Jezusom in jo s tem delamo sveto. Danes smo spoznali, kako pomembno je, da se vrnemo k Bogu, posebno v tem času, ko toliki mediji delujejo proti Bogu in proti družini, ko nam toliki časopisi širijo laž in zablode in propagando proti človekovem dostojanstvu. Tukaj nam vse to pada iz rok, ker smo spoznali resnico, resnico, ki osvobaja, ki vrača dostojanstvo punci, mladeniču, zakonu, duhovniku in Cerkvi. Zato je Medžugorje v teh 23 letih postalo zgodba spremembe in obnove sveta in življenja po evangeliju.

Poglejmo danes po 23 letih, koliko milijonov rok je vzelo Sveto pismo kot knjigo svojega življenja, kot Jezusovo besedo. Zato, narkoman - pusti mamila, ti, ki si odvisen od alkohola in greha - pusti zlo! To je Božja beseda, ki zdravi in ustvarja novo srce. Tukaj se človek prebuja in spoznava Jezusa in zagledan v Boga se odloča vse pustiti in iti za Njim. Medžugorje je napravilo ljudi, ki so začeli drugače jemati svoje življenje, svoj zakon, svoje duhovništvo, svoje služenje in svojo kariero. Tukaj lahko vidimo velike spreobrnitve. Toliko je mladih, ki so se na Podbrdu odločili, da bodo vse pustili in šli za Njim. V torek smo poslušali pričevanja tolikih mladih, ki so slišali Božji glas in se odločili vse pustiti in šli služit Bogu in drugim. Ali lahko to naredi človek sam od sebe??? Ne, ne, to ni mogoče! Človek čaka, da bo poklican. Trudi se, kakor bogati mladenič, a mladenič se vrača nesrečen, ker ni mogel narediti koraka. Poznam na tisoče ljudi, ki so bili tukaj in se tukaj s solzami v očeh odločili: "Jaz želim služiti mojemu Bogu - kot duhovnik , kot redovnica, kot kristjan, kot nova mati!" Veliko ljudi je tukaj spremenilo svoje življenje in odšlo domov z Rožnim vencem v svojem srcu in žepu in ga molijo vsak dan. Zakaj? Papež je po 22 letih zapisal: "Družina,ki moli rožni venec, ostane skupaj in enotna. Čeprav so danes časi ločitev, kriz, padcev in tragedij, se družina, kjer se skupno moli Rožni venec ne ruši, ostane enotna in ostane skupaj!" Tako pravi prerok današnjega časa. In Marija pravi: "Dragi otroci, vse vas kličem k molitvi. Molite, obnovite družinsko molitev. Vsak dan v družini skupaj molite Rožni venec! Molite s srcem!" To sporočilo je postalo pravilo. Medžugorski romar se vrača z Rožnim vencem v roki. V roke romarjev sem že položil na milijone rožnih vencev. Vsak romar je od tukaj ponesel domov rožni venec in ga začel moliti. Mi tukaj pa smo sad te 22 letne molitve. Takrat ste se nekateri od vas šele rodili, nekateri še ne, nekateri ste bili otroci, zdaj pa je vaša naloga, da vi nadaljujete s to molitvijo, molitvijo moje Cerkve, molitvijo moje babice, molitvijo moje matere, molitvijo mojih svetnikov: "Želim živeti sveto!"

Marija je dala Bernardi v Lurdu Rožni venec, prav tako Luciji v Fatimi, prav tako tukaj vsem vidcem in vsem romarjem. Kakšna moč je v tem. Še papež je o tej skrivnosti pisal v svojem pismu. Včeraj ste gledali tukaj predstavo Cenacola o teh skrivnostih. Kaj se dogaja v srcu naše Cerkve? Molitev se vrača v Cerkev. Tam, kjer se moli, tam ni spodrsljajev in ni konfliktov.

Dragi mladi prijatelji, če želimo na svetu prižgati ogenj ljubezni in zrušiti pregrade, ki delijo ta svet in ga zasužnjujejo, potem moramo biti kot pametne device - bedeti in moliti! V zadnjem sporočilu nas zato Marija kliče k molitvi in k postu. Tako boste lahko prišli k Jezusu in pokazali Jezusa tudi drugim, tistim, ki jih boste srečali. Kajti naše romanje ni privatno, ono je javno in odgovorno. Moramo spoznati, da smo poklicani kot priče. Pri tem bomo naleteli na težave, toda v znamenju težav je tudi celo Marijino življenje, vse od Nazareta, Jeruzalema in Golgote pa do danes je vse v znamenju križa. Vse Njeno delovanje je v znamenju težav, ki jih opisuje Janez v apokalipsi, začetek je v 12. poglavju: "In videl sem - zmagala je Žena, premagala je zmaja."

Tudi danes obstaja zmaj. Mi njega občutimo, občutimo njegovo moč, občutimo njegovo delovanje in njegove ideje. Te so - rušenje Cerkve, rušenje ugleda duhovnika v Ameriki in Kanadi, kjer se želi prikazati duhovnik kot norec, duhovnik kot nihče. NE!, to je delovanje hudiča, to je delovanje zmaja!

Cerkev v Ameriki, tvoja naloga je ponovno zgraditi lik svetega duhovnika, Evropa - naredimo spet lik svetega duhovnika in redovnika. duhovnika, ki moli, duhovnika, ki se posti, duhovnika, ki sveto spoveduje in osvobaja. Kako je danes mogoče premagati zmaja brezboštva, ateizma, zapuščanja Cerkve in Evharistije? Marija nas že od vsega začetka nagovarja, naj gremo k Maši in gledamo njenega Sina. Glejte ga v Evharistiji in ga vzljubite in ga častite! Živite od Maše in za Mašo! Bratje, to je klic iz dvorane zadnje večerje. To je klic naše Cerkve. Ni Cerkve brez Maše. Prav tako ni Cerkve brez duhovnika in tudi ni spovednice brez duhovnika.

Laž je new age, laž so sekte in laž so nove ideje - da ni potrebna Cerkev in da niso potrebni duhovniki in da ni greha. Moramo se vrniti k Materi poslušati njeno sporočilo. Zakaj? Ker pravi: "Jaz vas skozi post in molitev želim pripeljati k svojemu Sinu:"

Bratje in sestre: Ker bo kmalu nedelja - Gospodov dan, je danes pravi čas, da se zamislimo. Kako sploh lahko danes gledamo v Evropi napise: "Odprti smo. Pridite, tudi v nedeljo smo odprti!" Pri nas - na Hrvaškem, so v nedeljah trgovine zaprli. Toda ljudje, ki so brez vere so takoj protestirali: "V nedeljo je treba delati, tudi v nedeljo je treba nekaj početi.." Zakaj napisati na svojo trgovino: "Odprti smo" ? Zakaj napisati na svojo hišo: "Delamo tudi v nedeljo" - mi ne spoštujemo nedelje ? To je rušenje Gospodovega dne! Ni človek ustvaril nedelje, ampak je Bog nam daroval nedeljo! To je Gospodov dan! Kakor je ustvaril sonce, tako je ustvaril tudi nedeljo! Bratje - Medjugorje brani nedeljo, Medjugorje obnavlja nedeljo! Italijani - odstranite z vaših trgovin napise: "Si amo aperti domenica"!!! Nemci, odstranite napise: "Delamo v nedeljo"!!! Španci, spremenite svetu obraz!!! (močan aplavz) Začnimo ustvarjati novi svet, na katerem bo Gospodov dan srečanje z vstalim Jezusom! To je Medjugorje - dostojanstvo človeka in Gospodovega dne. Ponovno se vrnimo k vstalemu Jezusu! Torej: Videl sem Gospoda in On je živ. Jaz sem govoril z Njim. To je vstajenje. Bog je živ. Jezus je živ in z njim se pogovarja duhovnik, Cerkev in tisti, ki v nedeljo slavijo Evharistijo. Z njim razgovarjajo starši in družina, ki se zbira pri vsakodnevni molitvi in bere Sveto pismo tako, kot to zahteva Marija.

Papež nam v svojem pismu svetuje, kako boljše moliti Sveto pismo. Prvi njegov nasvet je: "Vzemi Sveto pismo in začni brati! Preberi odlomek in razmišljaj o Božji besedi." Marija ve, kaj to pomeni, ko Božja beseda trka na srce in se to odpre tej Božji besedi. Medjugorje je to odprto srce za Božjo besedo. Zato tukaj, na tem svetem kraju po 23 letih Cerkev občuti tako, kot tisti razsipni sin: " Tukaj sem Oče, za tvojo mizo, oblečen v svečano oblačilo, tam kjer je človekovo dostojanstvo." Cerkev in Evharistija gresta skupaj. Cerkev, Evharistija in Gospodov dan gredo skupaj. Zato obnovite Gospodov dan in z njim se bo obnovila tudi Cerkev. Tukaj, po 23 letih se ponovno vrača tudi spoved. Naša moč je v tem, da na kolenih vzdigujemo v molitvi roke k svojemu Bogu. Pogosto nam drugi ljudje govorijo, da smo grešni - imajo prav. Prav ima 5 milijard ljudi, ki nam pravijo: "Pokažite nam Jezusa!" Kje ste vi, ki pravite: "Bog je živ", a ne grede k Sveti Maši? Kje ste vi pričevalci, ki pravite: "Bog je, Jezus je Kristus, Bog in Gospod", a ne molite, ne poznate Njegove besede in ne živite z Njim? Medjugorje odgovarja na ta vprašanja in nam daje moč. Daje nam moč, da se pokesamo, opustimo svoje grehe, se spovemo svojih grehov in začnemo novo življenje.

Bratje in sestre: Brez duhovnika ni spovedi! Brez duhovnika ni Svete Maše! Brez duhovnika ni Cerkve! Zapomnite se, da je duhovnik znamenje boljšega sveta, Cerkve, ki se prebuja, Cerkve, ki se rojeva in postaja nova! Danes je potrebno obnoviti ta lik Cerkve. Danes smo tukaj kot Peter, Jakob in Janez na gori in čakamo, kaj se bo zgodilo. Ne dovolite, da vas ujame spanec, kot Petra, Jakoba in Janeza, ampak molite! Molite z Marijo, molite z Medjugorjem, molite z vsemi romarji s celega sveta. Mladi - tukaj je pravi tabor, od tukaj človek noče oditi ali vsaj reče: "Tukaj nam je dobro." Ponesimo od tukaj ta Duh in te izkušnje in s tem gradimo boljši svet v svoji družini, svoji domovini in svoji Cerkvi!

Dragi romarji, dragi mladi prijatelji, tako je Cerkev tudi na začetku opravljala svoje poslanstvo. Prav tako so Peter in ostali apostoli šli po svetu in tam, kamor so prišli, se je rojevala nova Cerkev. Tukaj se rojeva in prenavlja Cerkev. Ne bojte se, niste prevarani, niste v zmoti - vi ste prišli na kraj, ki si ga je izbrala Marija in njena sporočila so dala sadove - resnico, ljubezen, upanje in Božji Duh. To je Božje delo, ki ga mi potrebujemo Mi nismo potrebovali komunizma, ne vojn, v prejšnjem stoletju smo v teh krajih imeli kar tri vojne. Ne potrebujemo niti te zmote, da zmoremo brez Jezusa.
Potrebujemo samo Marijo in njenega Sina! Marija, pojdi z nami in imeli bomo vse - Tebe in tvojega Sina!

Amen!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Zamislimo se tudi mi - ali smo kdaj nakupovali v nedeljo? Torej - zato ker smo mi v nedeljo nakupovali, so trgovci morali v nedeljo delati in niso mogli iti k Sveti Maši. Pa smo to povedali pri spovedi? Če v nedeljah nebi bilo kupcev, bi bile trgovine zanesljivo zaprte.


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker